Legal Entity Identifier (LEI)
Nieuws

Legal Entity Identifier (LEI)

Op 3 januari 2018 wijzigt de wetgeving voor beleggingsondernemingen (MiFID II). Dit betekent dat elke onderneming of rechtspersoon een Legal Entity Identifier (LEI) moet hebben voor het doen van aan- en verkooptransacties op de beurs. Een LEI is een uniek nummer waarmee financiële toezichthouders (zoals de Autoriteit Financiële Markten) transacties wereldwijd kunnen volgen en ingrijpen wanneer zij dat nodig achten. Het uiteindelijke doel is om de financiële markten transparanter te maken, risico's beter te beheersen en beleggers te beschermen.

Wie heeft een LEI nodig?
Ondernemers of rechtspersonen die aandelen of derivaten bezitten moeten vanaf 3 januari 2018 in het bezit zijn van een LEI. Wanneer u geen LEI heeft, kunt u mogelijk niet langer aan- of verkopen op de beurs.

Aanvraag en kosten via de KvK

Het aanvragen van een LEI kan via de Kamer van Koophandel.

Door de koppeling met de gegevens van uw onderneming uit het Handelsregister is een aanvraag relatief eenvoudig en in een paar stappen gebeurd.

Naar mening van de Kamer van Koophandel hanteren zij een gunstig tarief. In vergelijking met de internationaal gehanteerde tarieven, zijn de kosten in Nederland relatief laag.

Het eenmalige registratietarief van een LEI bedraagt € 65 excl. btw.  De jaarlijkse bijdrage voor elk jaar volgend op het jaar van aanvraag (geen kalenderjaar) bedraagt € 40 exclusief btw.

Deze bedragen zijn onder voorbehoud van goedkeuring van het ministerie van Economische Zaken. 

U kunt een LEI eenvoudig aanvragen via deze link, welke u leidt naar de website van de KvK. Nadat uw aanvraag binnen is bij de Kamer van Koophandel, ontvangt u een factuur en binnen circa 10 werkdagen na betaling ontvangt u de LEI.

Is het onduidelijk of de verplichting ook voor u geldt? Of hebt u hulp nodig bij het aanvragen van een LEI-nummer? Neemt u dan gerust contact op met een van de samenwerkers van H&P. Wij helpen u graag!

Terug naar overzicht